نقش سنسور اکسیژن پراید در بهینه سازی عملکرد موتور
امروزه اغلب خودرو ها به واسطه پیشرفت علم و تکنولوژی از تجهیزات گوناگونی تشکیل شدند که هر کدام از آن ها وظایف منحصر به فردی را بر عهده دارند. در این میان نقش سنسورها در بهبود وضعیت کارکرد خودرو بسیار حائز اهمیت است. سنسورها وظیفه دارند کمیت های مختلفی که برای اندازه گیری آنها برنامه ریزی شده اند را به صورت قابل پردازش به کامپیوتر خودرو (ECU) گزارش کنند.
در ادامه قصد داریم شما را با سنسورهای اکسیژن بیشتر آشنا کنیم.
نحوه کار سنسور اکسیژن پراید
سنسور اکسیژن پراید معمولا روی مانیفولد دود نصب شده و وظیفه اش اندازه گیری میزان اکسیژن احتراق نیافته در محفظه احتراق خودرو می باشد. سنسور اکسیژن تقریبا در همه خودروها کارکرد مشابهی داشته و در میزان مصرف سوخت خودرو و همچنین کارکرد صحیح خودرو، نقش به سزایی دارد. اولین سنسور اکسیژن در دهه 70 و در یکی از خودروهای کمپانی ولوو به کار رفت.
مدت کوتاهی پس از استفاده از این سنسورها در خودروها و با توجه به میزان آلایندگی کمتری که خودروهای دارای سنسور اکسیژن ایجاد می کردند، استفاده از این سنسور در طراحی خودروها اجباری شد و همه سازندگان خودرو باید این قطعه را درخودروی خود جای می دادند. امروزه تمامی خودروهای ساخته شده در دنیا باید مجهز به سنسور اکسیژن مخصوص به خود باشند.
بدنه اصلی سنسوراکسیژن پراید زیمنس از لولههای الکترولیت زیر کونیم تشکیل شده است. زیرکونیم دارای خاصیت شناخته شده خوبی در خصوص هدایت یون اکسیژن در دمای بالا است.
سنسور اکسیژن چیست؟
گفتنی است که سنسورها در حداقل زمان ممکن نسبت به عوامل فیزیکی واکنش نشان می دهند و قطعا سنسورهای اکسیژن یا همان لامبدا هم از این موضوع مستثنی نمی باشند؛ این قطعه الکترونیکی قادر است تا میزان اکسیژن درون سوخت را اندازه گیری کند.
همان طور که می دانید مقدار اکسیژن موجود در این سوخت ها همان اکسیژن سوخته نشده در عملیات احتراق است و طبیعتا مقدار بالای این ماده می تواند ناشی از احتراق ناقص باشد که قطعا این امر به اتومبیل و حتی محیط زیست آسیب جدی وارد می کند.
بدیهی است که سنسورهای اکسیژن گزارش خود را به ECU ارسال می کنند و سپس این سیستم تنظیمات لازم را به کمک تغییر پاشش انژکتور ها و میزان باز یا بسته شدن دریچه گاز، در جهت سوخت رسانی صحیح انجام می دهد.
انواع سنسور اکسیژن پراید
سنسورهای اکسیژن از تنوع بسیار بالایی برخوردار می باشند که بر حسب نیاز می توان آن ها را تهیه کرد. از حیث تعداد سیم، سنسور اکسیژن ها به دو دسته تقسیم می شوند:
- دو سیم: سنسورهای اکسیژن دو سیم در خودرو های بسیار قدیمی به کار رفته است که فاید گرم کن می باشند و امروزه استفاده از آنها منسوخ شده است.
- چهار سیم: در این سنسورها گرم کن تعبیه شده که به علت دقت بالا در خودروهای امروزی از این نسل سنسور اکسیژن استفاده می شود.
علت خراب شدن سنسور اکسیژن پراید
همواره سنسورهای اکسیژن هم مانند سایر تجهیزات خودرو به نقص و یا حتی خرابی دچار می شوند و طبیعتا این فرایند به علت های گوناگونی رخ می دهد که در ادامه به بیشتر به این موارد اشاره می کنیم:
1) سوخت بی کیفیت: قطعا یک سوخت بی کیفیت به سلامت خودرو شما آسیب وارد می کند و به همین دلیل هم باید پیش از بنزین زدن به عدد اکتان آن توجه کافی داشته باشید تا در فرایند احتراق هیچ گونه اختلالی ایجاد نشود.
2) خرابی شمع: در صورتی که شمعها معیوب باشند احتراق یه صورت ناقص اتفاق افتاده و دود تولید می شود. این دود منجر به ایجاد اختلال در عملکرد سنسور اکسیژن می شود.
3) ضربه خوردن: با توجه به حساسیت بالای سنسورها نسبت به ضربه های فیزیکی، کوچک ترین ضربه می تواند به خراب شدن آن منتهی شود. بنابراین بهتر است سلامت سنسور اکسیژن پس از تصادفات مورد بررسی قرار گیرد.
4) نفوذ آب به سنسور اکسیژن پراید: همان طور که اشاره کردیم لامبدا یک قطعه الکترونیکی می باشد و به همین علت هم یک ضربه کوچک یا حتی نفوذ آب می تواند منجر به خراب شدن یا حتی نابودی سنسورهای اکسیژن شود.
5) اختلال در اگزوز: با توجه به قرارگیری سنسورهای اکسیژن در مسیر اگزوز، اگر اگزوز با مشکلاتی از قبیل گرفتگی و .... مواجه شود، به لامبدا هم صدمه وارد می سازد.
علائم خرابی سنسور اکسیژن پراید
علایمی که در ادامه به شرح آنها پرداخته می شود می تواند در تشخیص خرابی سنسور اکسیژن موثر باشند اما سرویس خودرو در فواصل مشخص و استاندارد بهترین راه برای اطمینان حاصل کردن از سلامت سنسور اکسیژن است. به طور میانگین بهتر است هر ۱۵۰ هزار کیلومتر اقدام به تعویض سنسور اکسیژن نمود.
- روشن شدن چراغ چک خودرو: با مشاهده روشن شدن چراغ چک می توان به خرابی سنسور اکسیژن یا سایر تجهیزات خودرو پی برد که در این صورت باید از خدمات یک مکانیک مجرب کمک بگیرید.
- عملکرد اشتباه موتور: از دیگر علائم خرابی سنسور اکسیژن می توان به عملکرد نادرست و یا حتی سر و صدا های ناهنجار موتور اشاره کرد که پس از مدتی هم با کم شدن قدرت اتومبیل مواجه می شوید.
- تست های آلایندگی: اغلب مردم در تست های آلایندگی سهل انگاری به خرج می دهند اما بهتر است بدانید که به کمک این آزمایش می توان از میزان سلامتی سنسورهای اکسیژن آگاه شد.
- بالا بودن دور موتور در زمان توقف خودرو: حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که در حین توقف خودرو با دور موتور 2000 یا حتی بیشتر مواجه شوید که در این صورت می توان به مشکلات حسگر سنسورهای اکسیژن پی برد که طبیعتا در ریتم موتور هم موثر خواهد بود.
- گاز معیوب: کلیه سیستم های انتقال سوخت پس از خراب شدن سنسورهای اکسیژن به اختلال دچار می شوند که در این مسیر هم با کاهش نیروی گاز و حتی بوی نامناسب مواجه می شویم.
در صورتی که سنسور اکسیژن به هر دلیلی عملکرد صحیحی نداشته باشد یا خراب شود ولتاژ ارسالی به ECU خارج از محدود تعریف شده خواهد بود که معمولاً یک کد خطا تولید می کند؛ این اتفاق معمولاً منجر به روشن شدن چراغ چک خودرو خواهد شد. البته گاهی اوقات ممکن است که سنسور اکسیژن به درستی کار نکند اما چون عدد ارسالی در محدوده مجاز تعریف شده قرار دارد چراغ چک روشن نشود؛ در این حالت باید به علائم دیگر مانند افزایش آلاینده های موتور، افزایش میزان سوخت مصرفی خودرو و یا کاهش قدرت موتور توجه کرد و در صورت وجود چنین علائم سنسور اکسیژن را مورد بررسی قرار داد.
نوسان دور موتور خودرو در حالت ایستا، کندی خودرو در زمان شتاب گیری، ریپ زدن خودرو در زمان کم کردن دنده یا تمایل به خاموش شدن در زمان ترمز گیری نیز می توانند از نشانه های خرابی سنسور اکسیژن باشند.
تعمیر سنسور اکسیژن
تعمیرات سنسور اکسیژن نیازمند دانش فنی و تجربیاتی است که تقریبا می توان آن را امری محال دانست. علاوه بر آن کمبود قطعه های حساس داخلی آن نیز به این قضیه دامن زده است و مصرف کننده را به سوی تعویض سنسور سوق داده است.
تعویض سنسور اکسیژن
به طور کلی می توان گفت که با مشاهده علائم خرابی ذکر شده باید برای تعویض سنسورهای اکسیژن اقدام کنید که البته در صورت عدم تجربه این موارد هم باید این وسیله را پس از 100 هزار کیلومتر تعویض کنید.
خرید سنسور اکسیژن
در صورتی که به خرید سنسور اکسیژن فکر می کنید، توصیه می شود این نکات را نیز در نظر داشته باشید:
- جنس کالا: بهتر است در حین خرید سنسور اکسیژن به برند و کیفیت آن توجه کافی داشته باشید.
- گارانتی: همواره اغلب محصولات با مشکلات متعددی اعم از خرابی و ... رو به رو می شوند که خوشبختانه به کمک یک گارانتی معتبر می توان از خسارت های به وجود آمده جلوگیری کرد.
کلام آخر
در این نوشتار سعی شد توضیحات اولیه در مورد سنسورهای اکسیژن داده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر یا در صورت نیاز برای تامین این قطعه می توانید به صفحه خرید سنسور اکسیژن خودروهای متفاوت مراجعه کنید.
مطالب فنی خودرو که ارایه دادید عالی بود مفید و کاربردی بود ممنون خدا قوت